Abkhazia - skededokumentti

06/06/2017

Suomessa ei liene julkaistu yhtään tai ainakaan kovin montaa skeitti-aiheista dokumenttia? Kohta tilanne ainakin muuttuu sillä videokuvaaja Vantte Lindevall on koonnut muutaman vuoden takaisesta Abkhazia-reissusta 51 minuuttisen, ihan oikean dokumenttielokuvan.

Lamina on ollut projektissa messissä alusta asti sai luvan todella ylpeänä esitellä leffan trailerin.

Pyysimme Vanttelta vielä pari sanaa leffasta. Sanoja tulikin vähän enemmän kuin pari mutta se kieliköön vain sitä miten tunteella hän on tätä proggista tehnyt:

Kesällä 2012 Kirill Korobkov otti yhteyttä Samu Karvoseen ja pyysi tätä lähtemään skedereissulle kansainvälisesti kiistellylle alueelle nimeltä Abkhazia. Samu oli suunnitellut samalle ajalle touria Valko-Venäjälle varmojen, mutta vähän nähtyjen spottien perässä. Kirill sai vakuutettua Samun lähtemään Abkhaziaan, vaikka siellä ei välttämättä olisi mitään skeitattavaa. Potentiaalia kuitenkin olisi löytää todella ainutlaatuisia spotteja, joita kukaan ei ole koskaan aikaisemmin skeitannut.

Abkhazia on Neuvostoliiton aikainen lomaparatiisikohde Mustanmeren rannalla, joka on itsenäisyyssodan jäljiltä täynnä hylättyjä ja rei’ille ammuttuja rakennuksia, aina asuinkerrostaloista luksushotelleihin. Alueelle matkustaminen oli Kirilin mukaan kuitenkin nyt turvallista, sillä siellä kävi jo venäläisiä turisteja. Skedereissulle lähtijöitä ja sen dokumentoijaa ei vaan vielä ollut.

Kun Samu kysyi mua messiin kuvaamaan, niin innostuin heti. Mulla oli jo pitkään ollut halu päästä Venäjälle, niin nyt kun oli vielä mahdollisuus nähdä ränsistynyt ja sodan runtelema neuvostoaikainen lomaparatiisikohde, niin en voinu kieltäytyäkään. Tiesin, että toista mahista tuskin tulisi koskaan. Myös Miki Tähtinen oli kiinnostunut lähtemään, kuten Olli Ilmonenkin. Kun Kirill sääti Venäjän päädystä vielä valokuvaajan ja muutaman muun lokaalin messiin, niin lopulta meitä oli yhdeksänhenkinen retkue kasassa.

Reissussa oltiin kaksi viikkoa, josta vähän alle viikko Abkhaziassa. Sinne piti mennä maita pitkin Venäjän kautta, lentäen sinne ei päässyt koska Abkhazian ja Georgian rajalla oli välillä levottomuuksia. Abkhazia julisti itsenäisyytensä Georgiasta jo vuonna 1992, mutta kansainvälisesti sitä ei ole tunnustettu itsenäiseksi valtioksi, vaan sitä pidetään edelleen osana Georgiaa.

Aluksi suunnittelin neliosaista päiväkirjamaisesti etenevää skedereissusarjaa netissä julkaistavaksi. Kun kahlasin materiaalit läpi Suomeen palattuani, niin tajusin, että voisin saada kerrottua niillä oikean tarinan. Mun piti saada ensin tiivistettyä hyvä näkökulma ja sitten vielä käsikirjoitettua se ulos. En vaan silloin alussa hahmottanut, että kuinka isoa soppaa mä lähin keittämään, ja vieläpä yksin.

Dokumenttielokuvan tekemisestä tuli mulle yks iso ja kivinen suo, johon olin hukkua. Prosessin aikana ehdin käymään neljä kertaa Intiassa ja kyseenalaistamaan moneen kertaan tarpeeni kertoa juuri tämä tarina. Lopulta ymmärsin pyytää apua, ja sainkin kasaan parhaan mahdollisen työryhmän, vieläpä talkoohengessä, jota ilman tämä ei olisi ikinä tullut valmiiksi.

Nyt 2017 Abkhazia nimeä kantavan dokumenttielokuvan ensi-iltaa on kaavailtu elokuulle Helsingissä. Tämän jälkeen näytöksiä on tarkoitus pitää myös Tampereella, Lahessa ja Jyväskylässä. Näiden yksittäisten näytösten jälkeen dokkaria näkee vielä toivottavasti useammalla elokuvafestivaalilla, niin syksyn kuin talvenkin aikana.