SKEITTAUKSESTA #30 SKEITTAUKSEN TALLENTAJAT

20/07/2017

Suora linkki Supla.fi sivustolle TÄSTÄ.
Suplasta löytyvät muut 3. tuotantokauden jaksot.
Aikaisempia tuotantokausia voit kuunnella LAMINA.FI SOUNDCLOUDISTA.

Tässä jaksossa puhutaan skeittileffoista.
Penan vieraana studiossa kolme vierasta:
Ville Jokinen, Mikko Björk ja Jaro Serlas.

Viimeisenä mainittu eli Jaro on muuten tehnyt tälle kesälle muutaman lyhyen mainoksen Laminalle:

Ja Ville Uolevin uusin tuotos UTU on nähtävissä TÄÄLLÄ.
Erittäin miellyttävä pätkä, sopii hyvin katsottavaksi ennen sessareita sytyttämään se ekstra kipinä ja liekki!

Skeittauksen tallentaminen on ollut osa skeittausta lajin synnystä asti. Aluksi skeittausta tallennettiin enemmän valokuvin mutta sitä mukaa kun videolaitteiston saatavuus ja helppokäyttöisyys lisääntyi on se saanut vahvemman roolin rakkaan lajimme tallennusmuotona.

Aluksi skeittausta esiteltiin kaupallisessa kehyksessä. Firmat palkkasivat elokuvantekijän tai olivat itse sellaisia. Firman värväämää skeittitiimiä kuvattiin esim. viikko ja materiaali editoitiin tiiviiksi paketiksi. Nämä olivat käytönnössä kyseisen yrityksen esittelyvideoita.

Katsoja imi tuotoksesta uusimmat trendit niin lautojen muodon, temppujen kuin vaatteiden muodossa. Samalla firma sai täytettä omaan imagoonsa videolla esiintyneiden skeittaajien avulla.

Pääpiirteissään sama kaava on käytössä tänäkin päivänä, toki saaden uusia vivahteita vuosien vieriessä. Pohjakaava skeittivideon tekoon on käytännössä kuitenkin edelleen ihan sama kuin silloin.

Videokameroiden yleistyttyä kaupallisten tuotosten rinnalle alkoi ilmestyä skeittaajien itsensä tekemiä videoita jotka eivät liittyneet mihinkään brändiin. Näissä videoissa oli ja on edelleen aistittavissa aivan toisenlainen meininki jota voisi yksinkertaisesti kutsua sanalla - aitous. Kun leffan formaatin ei tarvitse palvella mitään tarkoitusta (eli myydä jotain), se hengittää vähän eri tavalla.

Kaikki tämän jakson vieraat istuvat studiossa tällä "indy" mentaliteetilla. He tallentavat skeittausta siinä muodossa kuin sen itse näkevät. Heillä on idea millaista skeittaus on ja he esittelevät sitä siinä valossa.

Tässä itseasiassa kiteytyy yksi skeittauksen kantavista teemoista - se että sinulla on skeittauksesta sinun ihan oma ideasi. Tätä ajatusta kannatta maistella hetki ja sitten painua vaikka ovesta ulos toteuttamaan sitä ja olla asian ytimessä.